ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ

Α.Π: ΗΠ/2022/31

Προς: WISE LIFE ACTIVITIES Ε.Ε.

Ιωάννινα, 21.01.2022Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1983, με την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης ελληνικής θεραπευτικής κοινότητας (ειδική νομοθετική ρύθμιση με Ν.1729/1987). Εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 4.000 άτομα, χρήστες αλλά και μέλη των οικογενειών τους, χάρη σε ένα δίκτυο περισσότερων από 100 μονάδων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Οι δραστηριότητές του αφορούν επίσης τους τομείς πρωτογενούς πρόληψης και εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε θέματα τοξικοεξάρτησης και έρευνας. Είναι σύμβουλος οργανισμός του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (ECOSOC) σε θέματα ναρκωτικών, εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι ένας από τους βασικούς φορείς εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες. Βασικός στόχος του δικτύου είναι η θεραπεία, επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων ατόμων, η συμβουλευτική και θεραπευτική στήριξη των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων πρόληψης, εκπαίδευσης επαγγελματιών και έρευνας στον τομέα της τοξικοεξάρτησης.


Όλες οι υπηρεσίες του Προγράμματος παρέχονται δωρεάν, προϋποθέτουν οικειοθελή προσέλευση και στηρίζονται σε ψυχοκοινωνικές μεθόδους χωρίς τη χρήση φαρμακευτικών ή/και υποκατάστατων ουσιών.


Το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ είναι ένα από τα ολοκληρωμένα Θεραπευτικά Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που απευθύνεται σε χρήστες ουσιών, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο και τις οικογένειές τους στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και τα Ιόνια Νησιά. Πάνω από 1000 χρήστες και 1750 γονείς, συγγενείς και φίλοι χρηστών έχουν απευθυνθεί στο Πρόγραμμα το οποίο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2007 και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι εξής δομές:

 • Θεραπευτική Κοινότητα Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης

 • Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης

 • Συμβουλευτικός Σταθμός Ιωαννίνων

 • Ξενώνας μελών Κοινωνικής Επανένταξης

 • Ξενώνας μελών Θεραπευτικής

 • Κοινότητας Μονάδα Συμβουλευτικής Κρατουμένων Ιωαννίνων

 • Συμβουλευτικός Σταθμός Ηγουμενίτσας

 • Συμβουλευτικός Σταθμός Άρτας

 • Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ηπείρου με έδρα την Άρτα (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020)

 • Πρόγραμμα Κοινωνικής Επανένταξης Περιφέρειας Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα / Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020)

 • Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη / Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020)

 • Πολυδύναμο Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 - 2020)


Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ παρά τις δυσκολίες και τις απαγορεύσεις που έχει φέρει στη ζωή και την καθημερινότητά μας η πανδημία Covid19, συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια και την υγεία όλων. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη που πολλοί συνάνθρωποί μας βρίσκονται σε εξάρτηση ή κοντά σε κίνδυνο μιας εξάρτησης είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη προσπάθεια για απεξάρτηση.


Ως Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, ζητάμε από την εταιρεία σας τη δωρεάν διάθεση 15 εισιτηρίων για την παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου στα Ιωάννινα "1821-2021, Διακόσια Χρόνια Δανεικά" που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας 18 και 19 Φεβρουαρίου 2022. Ο αριθμός των εισιτηρίων αφορά στα μέλη που φιλοξενούνται στη Θεραπευτική Κοινότητα των Ιωαννίνων. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία να φροντίζουμε για την ψυχαγωγία και τη διάθεση των μελών μας που δίνουν αυτόν τον δύσκολο αγώνα της απεξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες. Λαμβάνοντας ως δεδομένη την ευαισθησία σας στα θέματα που αφορούν την απεξάρτηση ευελπιστούμε σε μια θετική απάντησή σας στο αίτημα των μελών μας.


ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ
.pdf
Download PDF • 637KB